Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина на Дейвид Хокни продадена за рекордните $90,3 млн.

Творбата „Портрет на творец (Басейн с две фигури)“ Дейвид Хокни бе изложена в Хонконг през септември преди търга на „Кристис“ в Ню Йорк.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Картина на британския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг за $90,3 млн., което е рекордна сума за произведение на жив творец, предаде БТА.

Творбата „Портрет на творец (Басейн с две фигури)“ успя да детронира от пиедестала на най-скъпо изтъргувана творба на жив творец „Балоненото куче (оранжево)“ на Джеф Кунс, продадена през 2013 г. на търг за $58,4 млн.

Стартовата цена на картината на Хокни на търга на аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк бе $18 млн. и само за 30 секунди сумата прехвърли прага от $50 млн.

Творбата на Хокни, който е на 81 години, съчетава две от най-предпочитаните му теми – басейните и двойния портрет, тоест – двама души, които си взаимодействат.

На картината с размери 2,13 метра на 3,05 метра елегантен мъж, стоящ прав до басейн, гледа замислено друг мъж, който плува под водата в негова посока, на фона на идиличен пейзаж с дървета и планини.

Мъжът, който е прав, е бившият любовник и муза на Хокни – Питър Шлезинджър. Тяхната връзка продължава от 1966 г. до 1972 г. Картината е нарисувана през 1972 г., когато връзката им приключва и мъжът, който плува, може би е бил новият любовник на Хокни, смятат специалисти.

Миналата година картината на Хокни „Магистралата на Тихоокеанското крайбрежие и Санта Моника“ бе купена за $28,4 млн. на търг в „Сотбис“ и тогава това стана рекорд за твореца, който бе подобрен в нощта срещу петък.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна