Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газопроводът "Турски поток" ще преминава през България

Трасето на втората тръба на газопровода "Турски поток"  ще минава през България. Това потвърди заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, позовавайки се на руски медии.


"Знаете, че преди броени дни в Истанбул президентите на Турската република и на Руската федерация успешно откриха изграждането на подводната част на Турски поток. Той се състои от две тръби с капацитет по 15 млрд куб м газ.  Едната тръба е за република Турция, въпросът беше дали другата тръба ще мине през България или през Гърция. Колегите от "Газпром" са съобщили в руските медии, че са взели своите решение тръбата ще премине през страната ни.

Очакваме в най-скоро време да получим в Министерството на енергетиката писмото от "Газпром" за тяхното решение."


Зам.-министърът информира, че приходите на страна ни само от транзитни такси ще бъде в размер на над 4 млрд лв. Той е категоричен, че последните месеци в Министерството се работи усилено за промяна на енергийната система, в частта свързана с газопреносната система.

Красимир Първанов съобщи новината в Бургас при първата копка за строителството на вътрешен електроповод, който ще достигне до Варна. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени