Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максималният осигурителен праг става 3000 лева, обезщетенията за безработица – непроменени

Минималната пенсия ще бъде малко над 207 лева

| обновено на 28.11.18 в 14:26
Снимка: Ивайло Михайлов

3000 лева ще бъде максималният осигурителен праг от догодина, реши окончателно парламентът. Това означава, че от 1 юли максималната пенсия ще бъде 1200 лева, макар че формулата се променя, предупреди д-р Хасан Адемов от ДПС:

"Макар и стъпка в правилната посока, тя не е достатъчна. Тази стъпка на практика излъга тези, които повярваха на законодателството".

Малко над 207 лева ще бъде минималната пенсия от началото на следващата година, решиха на второ четене депутатите. От 1 юли тя ще се увеличи до 219,43 лева. Милко Найденов от левицата коментира:

"Разделено на 180 дни до края на годината, трябва да знаете, че увеличението е страшно голямо - 6 стотинки и половина на ден".

От следващата година минималният осигурителен праг ще бъде 560 лева, каквото е нивото и на минималната работна заплата. Единствено изключение ще има за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, чийто минимален праг ще бъде 400 лева. Реално това представлява 50 лева увеличение спрямо настоящата им минимална осигурителна вноска, припомни Светла Бъчварова от левицата:

"Това, което вие очаквате като приходи от реализация на продукцията, а тя е даже и сезонна, няма да се реализира, тоест земеделските стопани нямат начин да осигурят тези средства. Повярвайте ми, те, ако имат възможности, ще се осигуряват и на по-високи ставки".

540 лева ще е еднократната помощ за близките на починал, реши парламентът. Тя се полага единствено, ако починалият е бил осигурен.

Замразени остават минималното и максималното обезщетение за безработица. Това означава, че всеки ден един безработен, който има право на минимално обезщетение, ще получава 9 лева, а на максимално – малко над 74 лева. Георги Гьоков от левицата настояваше за увеличение на тези размери, за което ще са нужни 28 млн. лева допълнително в бюджета на държавното обществено осигуряване:

"Тези 28 милиона обяснихме откъде ще дойдат в бюджета на фонд "Безработица" – от увеличената минимална работна заплата, от увеличения максимален осигурителен доход и от трансфери от държавния бюджет".

Аргументът на управляващите да не променят обезщетенията беше, че ако те бъдат увеличени, ще се стимулира професията "безработен". Светлана Ангелова от ГЕРБ отговори на исканията на опозицията с думите:

"Искате хората да работят или да си стоят в къщи на издръжка на държавата и да получават обезщетения от държавата".

Призивът на БСП минималната пенсия да бъде 300 лева доведе до политически нападки в пленарната зала. Рамадан Аталай от ДПС припомни, че "Обединените патриоти" са получили много от гласовете си на последните избори заради "популистки обещания" за пенсия от 600 лева.

"Тези, които в момента се наричат ОП, предлагаха 600 лева пенсия. И тогава от тази трибуна заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство. И сега излизаме на тази трибуна и казваме, че ако не бяха ОП, и земята щеше да спре да се върти".

Бившият вицепремиер Валери Симеонов отговори, че Обединените патриоти никога не са правили подобно обещание. В първото си изказване от парламентарната трибуна, след като се върна в Народното събрание като депутат, Симеонов заяви:

"Добре, че бяха и "Обединените патриоти", че "ОП" – и нямаме втора турска, протурска, партия в парламента. "ОП" - и ДОСТ го няма. И, "ОП" - вие отидохте на четвърто място".

По-рано депутатите замразиха и за догодина на 380 лева месечно обезщетението за втората година за отглеждане на дете. Депутатът от БСП Филип Попов настоя за увеличаване на месечната помощ до 640 лева:

"С 380 лева, или под 400 лева, няма как да се отглеждат деца в България".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна