Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шопов очаква негативен вот за Брекзит на 11 декември и второ гласуване

Владимир Шопов
Снимка: БНР

„Струва ми се вероятно вотът на 11 декември да бъде негативен, но да има последващ вот. Тогава вече самите политици ще бъдат изправени пред същинска дилема да понесат една много тежка политическа отговорност“. Това прогнозира в предаването „Преди всички“ анализаторът Владимир Шопов относно гласуването в британския парламент на сключеното с Брюксел споразумение за излизане от ЕС.

„Това, което е възможно да се случи след негативен вот на 11-и е да има нови разговори между Великобритания и лидерите на ЕС, да бъдат направени известни промени към политическата декларация и това да бъде формалното основание за втори вот“.

Той посочи като евентуално последствие след негативен вот отварянето на възможност за нов референдум. Според Шопов един последващ референдум е изключително рисков за политиците и хората, които искат страната да напусне ЕС.

Владимир Шопов смята за малко вероятно на 11 декември депутатите да отхвърлят плана на Тереза Мей и тя подаде оставка.

„В много моменти от целия процес бяхме свидетели на това, че много хора не мислеха за това какво ще се случи с Великобритания, а по скоро преследваха собствените си политически фантазии. Очевидно по тази причина Великобритания ще плати много висока политическа, а и икономическа цена за своето напускане на ЕС“, коментира още анализаторът.

Според Шопов някои от сценариите звучат апокалиптично, но в тях има доста условности. В този смисъл значителна част от британците няма да обърнат внимание на последните публикации и прогнози.

Британците, които желаят да останат в ЕС, обръщат много по-голямо внимание на икономическата цена и последствия, посочи анализаторът. По думите му при другата група икономическите аргументи не са толкова съществени. Въпросът е как реагират политиците, добави той.

„Сега една голяма част от депутатите много внимателно ще слушат какво им казват избирателите. Именно оттам ще се случи този пробив, който в крайна сметка си мисля, че ще доведе до приемане на споразумението, което е на масата“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна