Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия "Дебют" за тринадесети път ежегодната изложба на Художествената гимназия в София

10
Петко Генов

В галерия “Дебют” се откри за тринадесети път ежегодната изложба на художниците от Художествената гимназия в София. Мотото на изложбата “Художници създават художници” е израз на идеята, че само творци могат да формират художествен вкус у своите възпитаници.

Участниците са художници от различни поколения – автори с многобройни изяви в различни области: живопис, графика, скулптура, стенопис, илюстрация и приложна графика.

Представят се различни естетически възгледи и различни посоки на развитие. Творческите постижения на преподавателите са гаранция за качествено обучение и формиране на следващите поколения творци. Много от големите имена в българското изобразително изкуство са възпитаници на Художествената гимназия. Обединява ги традицията, творчеството, въображението и изящното. В ателиетата се създава климат на искреност и естествено човешко общуване. Удовлетворението и радостта от творческата работа правят близки поколенията и улесняват приемствеността между тях. Спиралата на творческия цикъл продължава...

В изложбата участват: Ангеларий Димитров, Мария Налбантова, Цветомила Христова, Атанас Ташев, Динко Стоев, Донка Павлова, Стоян Куцев, Димитър Яранов, Добрил Андреев, Павлина Обретенова, Ваня Малакчиева, Петко Генов, Момчил Илиев, Рада Пилюшка и Зоран Мише.

Куратор на изложбата е Атанас Ташев.

Снимки Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна