Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1800 подписа са събрани до момента в Каталуня с искане за българско консулство в Барселона


Български граждани, живеещи в автономната област Каталуня в Испания, подготвят петиция с искане за откриване на консулска служба на България в Барселона. Подписи за разкриване на консулството се събират до 24 януари. По данни на МВнР, в Каталуня живеят официално 11 300 българи.

Миналата седмица вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева съобщи, че ведомството е в процес на търсене на подходяща кандидатура за почетен консул в Барселона. Една нова кандидатура може след обсъждане и съгласуване с компетентните институции да получи и частично консулски функции, каза тя.

Иванка Иванова е инициатор и координатор на инициативата за разкриване на консулство в Барселона. В предаването „Хоризонт до обед“ тя подчерта, че имат подкрепата на всички българи в Испания, както и от други страни. Петицията е отправена към българските институции. Те нямат претенции към досегашните почетни консули и обясни:

„Понеже почетният консул е много ангажиран и той не живее на територията, за да бъде пряко в услуга на българското население там, както и на българите, които отиват на екскурзия. Хората имат нужда от всички дипломатически услуги, които предлага консулската служба. Например – акт за раждане на новородено, превод и легализация на дипломи, нотариални заверки, свидетелства за съдимост, документи за брак, развод, за смърт, за гражданство и т.н.“.

Иванова подчерта, че подписката върви както на територията на Каталуня, така и в България. До момента събраните подписи в Каталуня са 1800.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна