Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 8-15 декември

Държавно първенство по ледено катерене на Боянския водопад
Снимка: Велина Владимирова

В събота (15 декември) на Боянския водопад на Витоша се проведе държавното първенство по ледено катерене, което беше отложено от февруари. В него, наред с опитните, участваха редица млади катерачи, както и най-силната ни състезателка в този спорт Радка Петкова, която в последните няколко години отсъстваше от състезателната сцена, а сега зае първото място. На второ и трето място при жените се наредиха Десислава Христова и Марина Суханова. Първи при мъжете стана Минчо Петков, а втори и трети - Косьо Локмаджиев и Тихомир Димитров. Състезанието протече при отлична организация от страна на Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА).
В неделя (16 декември) пък се открива състезателният сезон по ски-алпинизъм у нас. За 11-та поредна година надпреварата ще се проведе на Боровец. Маршрутът е изкачване по писта Ястребец 1 с обща положителна денивелация 859 метра и дължина 3550 метра. Преди година Кирил Николов-Дизела постави рекорд по трасето, което успя да измине за 41:16 мин. При жените пък рекордът стои непокътнат вече 6 години, откакто Ивона Михайлова успя да измине разстоянието за 52:57 мин.
Главен съдия на състезанието в неделя ще бъде председателят на БФКА и един от най-известните състезатели по ски-алпинизъм у нас Петко Тотев.
В събота и неделя на стадион Лужники в Москва пък се провежда световното първенство по ледено катерене в комбинираната дисциплина, включваща трудност и скорост. От 22 декември до 8 януари специално изградената за целта конструкция ще може да се ползва свободно от любителите на този красив спорт.
Под седемхилядния връх Пумори (7161 м) в Хималаите са открити останки от двама исландски алпинисти, изчезнали там преди 30 години. 27-годишният Кристин Рунарсон (Kristinn Runarsson) и Торщайн Гудьонсон (Thorsteinn Gudjonsson) са били забелязани за последно на 18 октомври 1988 г. на височина 6600 м. Те правели изкачване с 55-годишния шотландец Стив Еъсторп (Steve Aisthorpe). Той, обаче, се почувствал зле и решил да се спусне надолу. Когато исландците не се завърнали, Стив организирал спасителна операция с хеликоптери. Намерените въжета, разположени по определен начин, навели спасителите на мисълта, че алпинистите вероятно са паднали в цепнатина. Сега, 30 години по-късно, телата на двамата исландци са били открити от американски алпинист на бавно отместващ се ледник на границата между Непал и Тибет. Телата са били върнати в Катманду от група местни алпинисти, където са били кремирани и предадени на роднини на загиналите. Очаква се да бъдат научени подробности за случилото се преди 30 години, тъй като в джоба на едно от якетата са открити две филмови ленти, които вече се обработват от специалист.

За климатични аномалии в Патагония съобщават трима италиански алпинисти. В края на миналия месец Микеле Колтури, Федерико Мартинели и Федерико Секи преминаха знаменитата линия Суперканалета на западната стена на връх Фиц Рой в Патагония. Маршрутът, преминат за първи път през 1965 г. от аржентнците Карлос Комесаня (Carlos Comesaña) и Хосе Луис Фонруж (José Luis Fonrouge), е дълъг 1600 метра и е с трудност 85 градуса, категория V+, като включва комбинация от скала, лед и микст.
Изкачването започнало в 2 часа през нощта, след нощувка в палатки върху ледника в основата на стената. Оказало се, че стените са много сухи и това е забавило движението по тях. След 19 часа непрекъснато изкачване тримата достигнали 3000 метра височина и там направили лагер. На следващия ден италианците завършили маршрута. Те съобщават, че температурите в Патагония този сезон са необичайно високи, валежите са малко, а ледът по много смесени маршрути е изчезнал.
Тази седмица пък, на 12 декември руснакът Денис Урубко и испанката Мария Кардел изкачиха връх Серо Соло (2121 м) в Южна Патагония по нов маршрут.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени