Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Снимка: Дора Атанасова, БНР

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Първият офис ще заработи във Велико Търново.

В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване на дневници, оформянето на документи за кандидатстване по различните схеми и мерки за подпомагане, посочи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация:

"Трябва да направим един плавен преход между силно прокламираната напоследък дигитализация на селското стопанство. Голяма част от тези хора това им е чуждо понятие"

По новите три държавни схеми за догодина овцевъдите и козевъдите ще може да разчитат на финансова помощ за закупуване на модулни мандри, мобилни кланици и на малки доилни установки, посочи Караколев:

"Това е една възможност добавената стойност да остане във фермера, а не да се разпилява по търговци, прекупвачи, преработватели. Относно мобилните кланици - 80% от агнетата в България се колят по фермите преди празниците".

Финансирането ще е от 6 до 90 хиляди лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна