Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки фермери не бяха допуснати да протестират на ГКПП "Промахон–Кулата"

| обновено на 24.01.19 в 18:38
Снимка: БГНЕС

Гръцките фермери от района на Серес излязоха на протест, заявен като символичен, срещу Договора за името на Република Македония, но не успяха да стигнат до граничния пункт "Промахон" и да блокират границата с България. 

Вместо трактори и друга земеделска техника на изхода на граничния град Серес бяха струпани коли на гръцката полиция и жандармерията. Това промени тактиката на фермерите, които пък блокираха пътя за Солун. Така за кратко движението по основната пътна артерия беше спряно. Демонстрациите бяха локализирани до близките до границата селища, но до блокада на самата гранична зона не се стигна. Неизвестността изнерви шофьорите на камиони от България и Гърция, които коментираха ситуацията по пътищата и причината за протеста:

"Никакъв протест на границата, защото не можем да работим".

"Беше отворено, видях, че се наредиха полицаи, но сега всичко е нормално."

"Няма Македония, всичко е Европа".

Заради опасенията, че фермерите може да опитат да се придвижат с леки автомобили към границата, за около час полицията затвори участък от магистралата, и пренасочи движението по обходни маршрути. Това, както и проверката на документите на всички пътуващи, създаде задръствания и напрежение. Към момента през граничния пункт "Кулата" движението се извършва нормално, но трафикът е много интензивен и в двете посоки.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна