Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дау Джонс се раздели с над 300 пункта при старта на Уолстрийт след слаби финансови отчети на Caterpillar и Nvidia

Индексът на сините чипове се раздели с 300 пункта при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, тъй като инвеститорите реагираха негативно на слабите финансови отчети на големи компании като Caterpillar и Nvidia, които сякаш подсилват притесненията, свързани със забавянето на китайската икономика.

Акциите на Caterpillar се понижават с 8,75%, след като най-голямата компания в света за производство на тежко оборудване за минно-добивния и за строителния сектор представи по-слаби печалби и приходи за последното тримесечие на 2018-а година, цитирайки като причини за това забавянето на китайската икономика, по-скъпите материали и по-високите транспортни разходи.

Акциите на NVIDIA Corp. пък се сриват с над 17%, тъй като една от водещите технологични компании, произвеждащи видеокарти, понижи своите прогнози за приходите през последното тримесечие до 2,2 млрд. долара от 2,7 млрд. долара. "Влошаването на макроикономическите условия, в частност в Китай, повлияха негативно на потребителското търсене на видеокарти за геймърски конзоли", се посочва в специално изявление на Nvidia.

Индексът DJIA, в който компанията Caterpillar представлява важна компонента, стартира днешната търговия с понижение от 370 пункта (спад с 1,5%), широкият индекс S&P500 се понижава с 1,29%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,68%.

Инвеститорското напрежение се подсилва и от предстоящата серия важни икономически данни и събития през настоящата седмица - търговските преговори между САЩ и Китай (на 30-и и 31-ви януари), първото за годината заседание на Фед (на 30-и януари), важният вот в британския парламент относно Брекзит сделката и петъчните данни за пазара на труда в САЩ през януари.

Акциите на редица мегакомпании, които се очаква да представят финансовите си отчети до края на седмицата, също се намират под натиск от продажби, като акциите на Amazon.com се понижават с 2,71%, на Apple Inc. - с 2,07%, на Microsoft Corp. - с 1,84% и на Facebook Inc. - с 1,2%.

В петък и трите американски фондови индекса приключиха с повишения между 0,8% и 1,3% главно като реакция на новината, че президентът Доналд Тръмп се е споразумял с Конгреса за временно подновяване на дейността на федералното правителство на САЩ до 15-ти февруари. В последствие обаче бяха подновени страховете за ново спиране на работата на федералните органи, след като Доналд Тръмп определи на 50% шансовете за постигане в рамките на този триседмичен срок на сделка за строителството на граничната ограда с Мексико.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна