Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Гонсалес Фабре: Ако има честни избори във Венецуела, ще спечели опозицията

Снимка: личен архив

Този път опонентите на Николас Мадуро имат голям шанс да го свалят от власт, каза в интервю за „Хоризонт“ професор Раул Гонсалес Фабре - доктор по философия и икономика от университета „Симон Боливар“ в Каракас.

Преподавал е и в Съединените щати, а в момента живее в Испания и работи в престижния университет „Понтифика Комиляс“ в Мадрид.

"Мисля, че вероятността Николас Мадуро да бъде сменен на президентския пост е 7 или 8 по десетобалната скала.  Смятам, че това ще се случи до 2-3 месеца,  но може противопоставянето да трае и по-дълго." 

Професор Гонсалес Фабре не смята, че случващото се във Венецуела трябва да бъде квалифицирано като опит за преврат:

"Имаше преврат, но не сега, а през 2017-а когато Мадуро създаде паралелен парламент - Конституционна асамблея, която не съществува по конституция, и  я постави над всички власти. Написа и специални правила за избора, които реално изключиха опозицията. И голяма част от народа остана без представителство. Така че Мадуро изгуби изборите през 2015-а и две години по-късно реално направи преврат. И оттогава нито се броят гласове, нито  се спазват останалите процедури. Хората на практика не могат да избират управници, различни от тези, които вече имат. Фирмата, която поддържаше машините за електронно гласуване установи, например, че не са отчетени милион и половина гласа за опозицията. Правителството просто не ги беше взело под внимание. Така че от 2017-а няма нормален изборен процес. И опозицията всъщност иска само това - когато хората отиват до урните, гласовете им да се отчитат .

Не споделя и мненията, че ситуацията е дирижирана от Съединените щати.

Подчертава, че "опозицията има тесни контакти и с други страни, не само със Съединените щати -  Колумбия, Перу, Еквадор, Чили, Аржентина, Бразилия. Всички страни  около Венецуела са приели огромно количество мигранти, бягащи от глада. Това са 3-4 милиона души. Така че Венецуела се е превърнала в огромен проблем за региона и няма вътрешни механизми, за да може ситуацията да се промени. Разбира се, че в това състояние държавата получава помощ от различни страни. Очевидно е също, че американската подкрепа е договорена. Иначе не би могло САЩ да признаят лидера на опозицията половин час, след като се е обявил за президент."

Проф. Гонсалес Фабре не отрича, че 35-годишният Хуан Гуайдо не се радва на всенародна популярност.  Подчертава, че Гуайдо е временен президент и ще бъде такъв, само докато се проведат честни избори.

А това междувременно икономическата обстановка е много тежка.

Падането на цените на петрола оказа огромно влияние за влошаване  на ситуацията във Венецуела - страната с най-големите петролни резерви в света, която пропусна добрия период, за да диверсифицира икономиката си, отбелязва експертът.

Той коментира и обвиненията към САЩ за постоянен икономически натиск, с който са  задълбочили още повече кризата:

"Много е трудно да се повярва, че Съединените щати  носят вината за тежката икономическа ситуация във Венецуела през последните четири години. Тя е предизвикана основно от разрушаването на частния сектор и шокиращата инфлация, стигнала миналата година милион процента. При това Съединените щати са редовен клиент на венецуелския петрол и едва напоследък наложиха санкции."

- Какъв повратен момент прогнозирате в кризата? Евентуална промяна в позицията на армията ли?

"Да, от практическа гледна точка повратен момент ще бъде промяната в позицията на армията. Само че е много трудно да се прогнозира този момент, защото събитията могат да се развиват много бързо. Винаги давам примера с Чили и генерал Пиночет, който е военен министър на Салвадор Алиенде до 10-и септември 1973-а. А на 12-и вече е президент на страната. Така че лоялността и измяната в тези среди са динамични величини. Предполагам, че накрая във Венецуела нещата ще се решат точно по този начин. Защото няма изгледи да се проведат избори, при които се броят бюлетините."

- А когато все пак се стигне до такива избори, можете ли да направите прогноза кой ще ги спечели?

"О, в този момент с голяма разлика би спечелила опозицията. През 2015-а, на последните честни избори за парламент спечели именно тя с 60 на 40 на сто. Оттогава икономическата ситуация се влоши неимоверно, наистина драстично. Брутният вътрешен продукт падна наполовина. Няма никакво съмнение, че хората ще гласуват за промяна. Само че за Мадуро би трябвало да има разлика как ще си тръгне от властта. Не е едно и също бъде заклеймен и изгонен от страната или просто да изгуби властта на избори.  При втория вариант просто ще стане лидер на опозицията и вече вместо да носи отговорност, ще хвърля вината върху следващите управляващи. Но така е при демокрацията. Печелиш, управляваш, както можеш, после в един момент губиш, защото опонентите яростно те критикуват и т.н. Но ако винаги печели един и същ, това не е демокрация. И дори тогава някой ден пак идва опозицията."

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна