Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститорите не реагираха позитивно на силния финансов отчет на Google

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Alphabet Inc. се оказаха под натиск от продажби на извънборсовата търговия в понеделник късно вечерта, въпреки че компанията-майка на Google представи по-добри от очакваното данни за печалбата и приходите през последното тримесечие на миналата година.

Печалбата на интернет гиганта беше в размер на 8,95 млрд. долара, или $12,77 за една акция,  спрямо загуба за 3,02 млрд. долара година по-рано, или загуба от $4,35 за акция. Загубите на Alphabet Inc. в края на 2017-а година обаче бяха свързани с мащабните данъчни промени в САЩ, които доведоха до извънредни разходи в размер на 9,9 млрд. долара. Коригираната след данъците печалба за последното тримесечие беше в размер на $9,70 за една акция.

В същото време приходите на компанията-майка на Google скочиха през последното тримесечие с 22% спрямо година по-рано, достигайки 39,20 млрд. долара, докато прогнозата на финансовите пазари беше за приходи в размер на 38,9 млрд. долара. Основните продажби на Alphabet се дължат на интернет търсачката Google и на различните рекламни поделения, които докараха през четвъртото тримесечие приходи за 32,64 млрд. долара.

За цялата изминала година приходите на Alphabet са нараснали с 23% до 136,8 млрд. долара, докато нетната печалба се е повишила с 58,8% до 30,7 млрд. долара, а печалбата за една акация - с цели 142% спрямо 2017-а година до $43,7 за акция.

"През 2018 година постигнахме силен ръст на приходите с 23% до 136,8 млрд. долара и с 22% за четвъртото тримесечие до 39.3 млрд. долара", заяви Рут Порат, главен финансов директор на Alphabet и Google. "С големите възможности пред нас, ние продължаваме да правим целенасочени инвестиции в таланта и инфраструктурата, необходими за внедряване на изключителни продукти и опит за нашите потребители, рекламодатели и партньори по целия свят", посочи той.

През последните три месеца Alphabet обаче е използвала 6,85 млрд. долара за капиталови разходи за Google спрямо едва 3,81 млрд. долара година по-рано, като в рамките на цялата 2018-а година капиталовите разходи за Google са нараснали почти двойно до 25,46 млрд. долара.

Въпреки силният финансов отчет, акциите на компанията-майка на Google се понижиха с близо 3% на снощната извънборсова търговия, тъй като инвеститорите изглежда акцентираха най-вече върху много рязкото увеличение с близо 65% на капиталовите разходи за Google. Търговците на Уолстрийт изглеждат загрижен за големите разходи на компанията за научни изследвания и развитие и за капиталови разходи, които според Колин Себастиан, анализатор в Robert W. Baird, "засенчиха данните за солидни приходи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна