Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържан е Георги Семерджиев, в дома на когото се укриваха Ветко и Маринела Арабаджиеви

| обновено на 12.03.19 в 19:17
Снимка: БГНЕС

Испанските власти задържаха и Георги Семерджиев, в чието жилище в курортно селище край Барселона бяха намерени укриващите се повече от половин година Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това е станало по искане на българската прокуратурата по обвинение в укривателство, каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Домакин и гости бяха задържани миналата седмица от два отделни испански екипа - Семерджиев по искане на Швейцария за наркотрафик, а Арабаджиеви - на България - за пране пари и данъчни престъпления.

Известният като Жоро Шопа остана в испанска килия само ден - същият, в който СРП го обвини, че крил бегълци от правосъдието.

Експресна европейска заповед, проведена на испански, е била изпратена вчера и днес и при полицейска операция и проверка в Барселона Семерджиев отново е задържан.

Обясненията му пред български медии, че е не е укривал Ветко и Маринела Арабаджиеви, защото не знаел, че се крият, говорителят на главния прокурор коментира така:

„Софийска районна прокуратура е започнала разследване затова, че той е спомогнал, предоставяйки жилището си, за да живеят там и да се укриват  от издирващите ги власти. По този начин е спомогнал да избегнат и да осуетят спрямо тях наказателното производство. Затова, според нас, към този момент доказателствата са сигурни. Всичко останало е естествена защитна позиция“.

Сега за тримата български граждани предстои процедура по екстрадиция. В кой съд, в какви срокове - на този етап, и прокуратурата твърди, че не знае.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна