Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 пострадали на антируски протест в Грузия

| обновено на 21.06.19 в 16:22
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне 240 души са  пострадалите на протест пред сградата на грузинския парламент вчера, съобщиха информационните агенции. Сред ранените има 80 полицаи.

Няколко хиляди души се събраха пред зданието с искане за оставки на министъра на вътрешните работи и на председателя на парламента. Те се опитаха да нахлуят в сградата на законодателния орган. В отговор полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми. Общо 305 от участниците в акцията са били задържани, съобщи днес вътрешното министерство.

Причини за масовите демонстрации стана изказване на депутат от руската Държавна дума от креслото на председателя на грузинския парламент.

Протестите започнаха след като ръководителят на руската делегация Сергей Гаврилов откри сесия на Междупарламентарната асамблея по православие, сядайки на мястото на председателя на парламента на Грузия. Това предизвика недоволство сред опозиционните депутати от Обединеното национално движение.

Опозицията излезе от залата, срещата беше спряна. След това парламентът бе окупиран от хиляди привърженици на радикалите. По-рано протестиращите поискаха руските делегати да напуснат страната незабавно. Протестиращите замеряха с яйца сградата на хотела, където е бил настанен Гаврилов.

Заради протестите президентката на Грузия Саломе Зурабишвили прекрати посещението си в Беларус и се завръща в Тбилиси. Тя нарече Русия „враг и окупатор“, чиято пета колона най-вероятно стои зад безредиците, които може да разделят бившата съветска република, предаде Ройтерс. 

Днес лидерите на опозиционните партии проведоха среща и съобщиха, че акцията им пред сградата на парламента ще продължи довечера.

„Акцията ще бъде мирна и започва в 19 часа. След случилото се вече е невъзможно да се преустанови процесът“, заяви Гига Бокерия, лидер на партията „Европейска Грузия“. Той подчерта, че две трети от събралите се вчера демонстранти са били мирно настроени и именно те са най-пострадали от всички.

„Искаме незабавно оставката на председателя на парламента Иракли Кобахидзе, както и на вътрешния министър, а също промени в избирателния кодекс – преминаване към пропорционални избори“, каза още Бокерия. 

Самият Кобахидзе вчера бе на визита в Баку и заяви, че не е знаел, че Гаврилов е председателствал сесията в грузинския парламент. Въпреки това днес следобед той подаде оставка. Приемник на поста трябва да бъде избран до две седмици. Въпреки това опозиционните партии обявиха, че продължават с протестите и с искането за предсрочни парламентарни избори и за оставката на МВР шефа.

Москва днес обяви, че радикално настроената опозиция на Грузия специално е използвала визитата на руската делегация, за да организира безредици.

„Това за пореден път показва емоционалната зареденост на радикалната част от грузинските политици, които правят всичко, за да попречат на нормализирането на отношенията между Москва и Тбилиси“, каза руският зам. външен министър Григорий Карасин, цитиран от ТАСС.

Отношенията между Русия и Грузия рязко се влошиха след въоръжен конфликт между двете страни през август 2008 г. заради непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия, които Тбилиси смята за своя територия, а Москва признава за независими.

След победата си миналата година Саломе Зурабишвили обяви, че сътрудничеството между двете страни е невъзможно заради „поведението“ на Русия. 

Говорителят на Кремъл нарече днес русофобска провокация случилото се в Грузия и изрази безпокойство от агресията към руснаци.

„Станахме свидетели на кошмарна провокация в разгара на туристическия сезон“, отбеляза и говорителката на руското МВнР.

Междувременно Гаврилов отхвърли твърдения, че участвал в бойни действия в Абхазия, които прозвучаха в хода на сесията в Тбилиси.

„Това е фалшива новина. Нито в Абхазия, нито в друга страна съм участвал в каквито и да е бойни действия“, подчерта руският депутат. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна