Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Грузия е пример за последствията от западното политинженерство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грузия стана пример за последствията от западното геополитическо инженерство, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„До какво може да доведе сляпото следване на съвети и подсказки от чужбина ярко свидетелства печалният опит на съседна Украйна. Страна с огромен потенциал при режима на Порошенко бе сведена до състояние на просител на международна помощ, лиши се от индустриалната база, страда от колосален отток на трудоспособно население, без изобщо да говорим за вътрешния конфликт и разкола в обществото по духовни и цивилизационни линии“, каза руският дипломат №1.

Според него сходен пример е Грузия, където западните куратори са готови да затворят очите си пред безчинствата на ултранционалисти и русофобията, „само за да скъсат всички връзки на грузинския народ с нашата страна и да пренапишат общата история“.

В Грузия руснаците са заплашени от физическа опасност, а не от хипотетична, коментира на свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Ограниченията, въведени от Русия за полети до Грузия, са временни и може да бъдат отменени, когато там стихнат русофобските настроения, но засега това не са наблюдава, допълни той. 

В Грузия от миналата седмица опозиционни партии протестират с искане за оставката на вътрешния министър. Поводът за акцията стана изказване на руски депутат от креслото на председателя на грузинския парламент. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна