Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще гласува на 16 юли кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия на пленарна сесия в Страсбург във вторник (16 юли). Две политически групи вече категорично заявиха, че няма да я подкрепят.

След интензивни консултации на Фон дер Лайен с политическите групи тази седмица стана ясно, че две от тях няма да дадат подкрепата си за нея -  Зелените/Европейски свободен алианс и Европейска обединена левица/Северна зелена левица.

Зелените определиха нейните изявления като „разочароващи“ и добавиха, че не са чули никакви конкретни предложения нито за върховенството на закона, нито за климата. „Тя дори снижава климатичните цели, които преди това са приети от Европейския парламент“, смята съпредседателят на групата Филип Ламбер.

След тази позиция, заявена късно снощи, днес дойде и втората негативна реакция за Фон дер Лайен - на Европейската обединена левица/Северна зелена левица. Според тях, тя ще прокарва неолиберални политики, които биха довели до политическа криза, безпрецедентна бедност и неравенство сред европейците, а освен това те виждат в намеренията ѝ липса на желание за борба с избягването на данъчното облагане и измамите на големите корпорации.

Групите на европейските социалисти и демократи, „Обнови Европа“ и Европейските реформисти и консерватори не дадоха конкретен отговор ще застанат ли зад кандидатката за председател на ЕК и заявиха, че ще вземат решение следващата седмица. Остава неясно дали ще бъде постигнато единство при социалистите и демократите по въпроса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна