Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши шефове на Фед защитиха независимостта на централната банка на САЩ

Джанет Йелън, Алън Грийспан, Бен Бернанке, Пол Волкър, бивш шефове на Фед

В понеделник бившите ръководители на Федералния резерв настояха централната банка на САЩ да остане независима и свободна от краткосрочен политически натиск, визирайки многократните критики на президента Тръмп, отправяни към водещата институция, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

И четирите бивши все още живи управителите на Фед - Пол Волкър, Алън Грийнспан, Бен Бернанке и Джанет Йелън, подчертаха техните убеждения, че централната банка и нейният лидер трябва да бъдат оставени да работят без политически натиск или "заплаха за отстраняване или понижаване по политически причини".

"Изключително важно е да се запази способността на Федералния резерв да взема решения въз основа на най-добрите интереси на нацията, а не на интересите на малка група политици", написаха за "Уолстрийт джърнъл" бившите централни банкер.

Изявлението има е факт след повече от година редовни вербални атаки на президента Доналд Тръмп срещу централната банка, която той обвинява, че подкопава неговата икономическа програма, като поддържа лихвите по-високи, отколкото той би искал.

Настоящият председател на Фед Джером Пауъл неведнъж посочи, че централната банка не взема предвид президентската критика или други политически съображения, когато взема политически решения по отношение на паричната и лихвена си политика.

Официалният мандат на Федералния резерв изисква той да провежда политика за постигане на максимална трудова заетост и стабилни цени.

През последните месеци обаче Доналд Тръмп проучи възможността за опит за уволнение или за понижаване в ранг на Джером Пауъл. Правни анализатори се питат дали президентът има правомощието да направи подобно нещо, а г-н Пауъл подчерта, че няма да отстъпи, ако президентът поиска от него да подаде оставка.

В допълнение към честите атаки в Туитър, г-н Тръмп също така си създаде навик да провежда кратки ежемесечни телефонни разговори с Джером Пауъл, след като двамата имаха през февруари съвместна вечеря в Белия дом.

С останали две свободни работни места в управителния съвет на Фед някои пазарни участници и анализатори започнаха да се чудят кой - в случай, че Доналд Тръмп бъде преизбран за президент догодина - може да замени Джером Пауъл, след като неговият мандат като председател на Фед приключи през 2022 година.

Номинирането на гуверньори или на председател на Фед, които споделят възгледите на Тръмп, е един от начините президентът да засили властта си и влиянието върху политиката на централната банка, смятат те.

В тази връзка бившите шефове на Фед написаха в "Уолстрийт джърнъл": "Когато четиригодишният мандат на настоящия председател приключи, президентът ще има възможността да го назначи отново или да избере някой нов. Надяваме се, че когато това решение бъде взето, изборът ще се основава на компетентността и почтеността на бъдещия кандидат, а не на политическата вярност или активизъм“.

"Изобилстват примери за политически лидери, призоваващи централната банка да прилага парична политика, която осигурява краткосрочен тласък на икономиката около изборите. Но изследванията показват, че паричната политика, базирана на политически, а не икономически нужди към дадения момент, води до по-лоши икономически резултати в дългосрочен план, включително по-висока инфлация и по-бавен растеж", смятат бившите четирима председатели на Федералния резерв.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна