Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не очаква подобряване на връзките със САЩ с оставката на Болтън

| обновено на 11.09.19 в 19:15
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва обяви днес, че не очаква никакво подобряване на отношенията с Вашингтон след оставката на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън, предаде АФП.

„Не мислим, че присъствието или отстраняването на един-единствен чиновник, дори високопоставен, може сериозно да повлияе на американската външна политика“, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано заместник външният министър Сергей Рябков коментира, че и предишни промени в американската администрация не са довели до подобряване на отношенията.

„Съдим по действия, не по декларации и намерения“, допълни той.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче все пак допусна възможност за промяна.

„Стилът му е рязък, опира се на силовите методи, включително на военните. Както знаете, той стоеше зад немалко такива инициативи по отношение на кризисни ситуации, като тази около Венецуела, Иран и на други места“, каза Лавров за Болтън.

„А за това как ще бъдат повлияни руско-американските отношения – знаете ли, аз няма да гадая, политиката на САЩ се определя от президента“, добави той.

Вчера Тръмп обяви, че е поискал оставката на Болтън, сочен за външнополитически ястреб, с когото имали разногласия по редица въпроси, включително Северна Корея и Иран. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна