Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: ФБР не може да спре свободния пазар, атакувайки руските мобилни проложения като FaceApp

ФБР предупреди, че приложения като FaceApp представляват "потенциална контраразузнавателна заплаха"

Владимир Путин и Доналд Тръмп "състарени" чрез руското мобилно приложение FaceApp

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че няма вероятност конкуренцията на свободния пазар да бъде спряна, отговаряйки по този начин на твърдения на Федералното бюро за разследване на САЩ, че мобилните приложения, разработвани в Русия, могат да се считат за "потенциална контраразузнавателна заплаха".

Американската топ агенция отговори на писмо на лидера на малцинството в Сената на САЩ - демократа Чък Шумер относно притесненията, свързани с руското мобилно приложение FaceApp, като заяви, че всички мобилни приложения, разработени в Русия, се считат за "потенциална заплаха от контраразузнаването".

"Руските разузнавателни служби поддържат стабилни възможности за кибер експлоатация", се посочва в писмото на ФБР. Така например, се посочва в писмото, руската Федерална служба за сигурност може да осъществява дистанционен достъп до всички комуникации и сървъри в руските мрежи, без да отправи искане към доставчиците на интернет услуги"

"Настоятелно призоваваме всички американци да обмислят незабавно изтриване на приложения като FaceApp и да продължат с изключително внимателно да изтеглят мобилни приложения, разработени във враждебни чужди държави", заяви от своя страна сенатор Шумър и предупреди: "Личните данни, които FaceApp събира от устройството на потребителя, могат да се окажат в ръцете на руските разузнавателни служби".

Самото приложение FaceApp придоби невероятна популярност по-рано тази година, включително сред американските знаменитости, като то позволява да се редактира фотография с помощта на невронна технология и да се променя външността. Потребителите на социалните мрежи публикуваха в интернет свои снимки, "състарени" с помощта на FaceApp. За кратко време приложението дори зае първо място в App Store в много страни по света. FaceApp може да променя възрастта или пола на хората на снимките, добавяйки различни детайли, както и да преобразува прическата.

Едновременно с това обаче възникнаха притеснения за сигурността на личните данни на потребителите на FaceApp.

Днешните коментари на Дмитрий Песков идват само ден, след като в понеделник руският президент Владимир Путин подписа закон, който принуждава цялото чуждестранно електронно оборудване, продавано в Русия, включително смартфони, компютри и интелигентни телевизори, да се предлага от 1-ви юли 2020 година с предварително инсталирани приложения от руски технологични фирми (с инсталиран руски софтуер).

Междувременно говорителят на Кремъл също така посочи, че Русия няма проблем с партньорствата на Турция с трети страни.

Песков отбеляза: "Многостранните и приятелски отношения с Русия никога не са били и не биха могли да бъдат пречка за други страни в развитието на партньорството им в други посоки".

По-рано през днешния ден турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция остава абсолютно ангажирана с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) въпреки военното си сътрудничество с Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна