Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Товарният кораб "Дракон" се отдели от МКС

| обновено на 08.01.20 в 12:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският товарен космически кораб "Дракон" се разкачи от Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС.
НАСА излъчи маневрата на уебсайта си.

Очаква се корабът да стигне до Земята в 17:47 ч. българско време. Той носи 1600 кг товар.

Първоначално завръщането на кораба на Земята бе планирано за 5 януари, но бе отложено заради неблагоприятното време в Тихия океан югозападно от Лонг бийч, щата Калифорния.

Корабът бе изстрелян с ракета-носител "Фалкон-9" на 5 декември от Кейп Канаверал. Той достави на МКС 2,5 тона товар, включително и 998 кг апаратура и материали за провеждане на 38 научни експеримента. Сред тях бяха многоканален спектрометър, прибор за изследване на процеса на горене в условия на микрогравитация, медицинска апаратура за оценка на състоянието на мускулите на астронавтите при орбитален полет. На МКС получиха и оборудване за експеримент по пивоварене и "хотел за роботи" - платформа за външната повърхност на станцията, където ще се поставят роботизираните системи в периодите, когато не се използват от астронавтите.

На борда на МКС сега са руснаците Александър Скворцов и Олег Скрипочка, американците Андрю Морган, Кристина Кук и Джесика Миър, както и астронавтът от Европейската космическа агенция - италианецът Лука Пармитано.

"Дракон" докара на Земята партида от изпечени в космоса бисквити, също така мускулестите мишки и други експерименти, съобщи "Асошиейтед прес".

Учените ще изследват бисквитите с шоколадовите парченца, изпечени в специалната фурна за нулева гравитация точно преди Коледа. Фурната пристигна на Международната космическа станция заедно с готово тесто. В нея бяха изпечени една по една пет бисквити.

С кораба пристигнаха и 40 мишки, от които осем бяха модифицирани генетично, така че да имат два пъти повече мускулна маса. Някои от немодифицираните мишки натрупаха мускули в космоса за целите на изследването, а други ще трябва да влизат във форма след кацането.

"Много се притесняваме за мишките и се радваме, че се върнаха" - каза д-р Ли Се Джин от лабораторията "Джаксън" в Кънектикът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна