Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията Gilead отчита подобрение при пациенти с Covid-19, тествани с лекарството ѝ remdesivir

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Биофармацевтичната компания Gilead Sciences Inc обяви в сряда, че нейното експериментално антивирусно лекарство ремдезивир (remdesivir) спомага за подобряване на резултатите при пациенти с Covid-19 и предостави данни, които предполагат, че това лекарство действа по-добре, когато се прилага по-рано в хода на инфекцията, съобщават Ройтерс и други водещи агенции.

Gilead предостави информация за две клинични изпитания, които са в ход. Компанията заяви, че проучването, проведено от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания (NIAIS), е изпълнило основната си цел да помогне на пациенти с Covid-19 - заболяването, причинено от коронавирусa.

Резултатите от това проучване бяха силно очаквани, тъй като то сравнява как пациенти, които са получавали ремдезивир, са се справяли с болестта, спрямо пациенти, които не са били лекувани с него. Водещият изследовател на това тестване посочи пред Ройтерс в края на миналата работна седмица, че резултатите могат да станат ясни до средата на май, но допълни, че са възможни предварителните резултати още по-рано.

По-подробна информация за това проучване ще бъде предоставена на по-късна дата, заявиха от Gilead.

Първоначалните резултати в това тестване показват възстановяване след 29-дневно лечение, според списък на проучването, публикуван на ClinicalTrials.gov.

Базираната в Калифорния компания също така предостави данни за проучване, което е било проведено в десетки медицински центрове, което обаче не сравнява използването на ремдезивир с плацебо при заразени с Covid-19 пациенти.

Според това проучване, отбеляза Gilead Sciences, 62% от пациентите, лекувани в ранна фаза с ремдезивир, са били изписани от болница, в сравнение с 49% от пациентите, които са били лекувани с него на по-късен етап от тяхното заразяване с коронавирус.

Изпитанието включва 397 пациенти и оценява безопасността и ефикасността на петдневни и десетдневни режими на дозиране с ремдезивир при хоспитализирани пациенти с тежки прояви на Covid-19.

"Проучването демонстрира потенциалът някои пациенти да бъдат лекувани чрез петдневен режим, което би могло значително да разшири броя на пациентите, които биха могли да бъдат лекувани с настоящото ни предлагане на ремдезивир", посочи в специално изявление Мердад Парси, главен лекар в биофармацевтичната компания Gilead Sciences. Той посочи, че резултатите от по-мащабно проучване за ефективността на 5 и 10-дневното лечение трябва да бъдат налични в края на месец май.

Все пак Мердад Парси сподели, че при открити изпитания във фаза 3 при 6 000 тежко болни пациенти, се вижда, че тези, които са имали 5-дневен или 10-дневен курс на лечение, имат подобни резултати. Поне 52% от участниците, приемащи някой от режимите на дозиране, са били изписани от болницата след 14-дневно лечение, а най-малко за 53% от тези пациенти е съобщено, че са достигнали „клинично възстановяване“.

Gilead защити перспективите пред лекарството ремдезивир за подпомагане на борбата с пандемията на коронавирус срещу сигнали, че то може и да не е от съществена полза.

Повод за тези съмнения даде проект на резюме на изследването, публикувано по невнимание от Световната здравна организация (СЗО) през миналата седмица и цитирано от "Файненшъл таймс", че лекарството remdesivir не е успяло да подобри състоянието на пациентите или да намали присъствието на вирусния патоген в кръвоносната им система. Производителят на лекарствата обаче коментира тогава, че самите резултати са били неубедителни, тъй като изследването е било прекратено рано.

Интересът към лекарството на Gilead е голям, тъй като понастоящем няма одобрени лечения или превантивни ваксини за Covid-19.

Ройтерс напомня, че remdesivir, което по-рано се провали като успешно лечение на Ебола, се използва срещу Covid-19, тъй като е предназначено да деактивира механизмът, чрез който някои вируси, включително и новият коронавирус, правят свои собствени копия и потенциално затрудняват имунната система на своя гостоприемник.

Ръководеното от Gilead изследване включва пациенти с нива на кислород в кръвта от 94% или по-ниско, но не са били поставени на механични вентилатори (на респиратори). Нормалните нива на насищане с кислород са от 95% до 100%. Изпитанието изключва пациенти с високи нива на ензими, показващи възможно увреждане на черния дроб или бъбреците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени