Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен постави условия за Брекзит сделка тази година

Урсула фон дер Лайен говори пред Европейския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще направи всичко възможно да подпише споразумение за новите отношения с Великобритания до края на годината, но няма да компрометира ценностите си, за да постигне това, заяви в сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

Шефът на ЕК каза пред Европейския парламент, че британският премиер Борис Джонсън е потвърдил пред нея, че Лондон няма да се стреми да удължи преговорите по нова търговска сделка между ЕС и Великобритания.

"Готови сме да бъдем креативни, за да намерим обща позиция", каза г-жа Фон дер Лайен. "Европейският съюз и Обединеното кралство трябва да имат споделен интерес никога да не се връщат назад и винаги да напредват заедно към най-високите стандарти".

Според нея обаче никой не може да каже със сигурност дали настоящите преговори ще бъдат приключени успешно до края на годината.

"Все още не сме свършили и половината работа, за да постигнем Брекзит сделка", посочи тя и обеща: "Ще направим всички което е в нашата власт, за да постигнем сделка".

"Няма обаче да поставим под въпрос нашите принципи и интегритета на ЕС", подчерта Урсула фон дер Лайен и подчерта, че "няма да има Брекзит сделка без да се постигнат споразумения по отношение на равноправните условия, риболова и управлението".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна