Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокати от страната на протест, искат оставки във Висшия адвокатски съвет и на Гешев

| обновено на 24.07.20 в 18:01
Протест на адвокати с организатор инициативен комитет „За промяна“.
Снимка: БГНЕС

С протест в центъра на София адвокати от няколко града поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет. Според тях ръководният орган на адвокатурата не защитава професионалните им интереси и затова трябва да бъде сменен.

Искането за оставка - заради липса или закъсняла реакция при обсъждане на важни за адвокатурата закони, както и по обществено значими въпроси, е от края на февруари. 

Заради отказа на Висшия адвокатски съвет да се оттегли малко след 10.00 часа, адвокати от Пловдив, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Смолян и София, обединени в Инициативен комитет „За промяна“, затвориха малката столична уличка „Калоян“, където заседава ръководството на адвокатурата. 

Протестиращите призовават за обединение в името на една силна, независима, свободна, самоуправляваща се адвокатура. Адвокат Елена Радева от Смолянската адвокатска колегия заяви: 

„Отдавнашна политика на Висшия адвокатски съвет е да неглижира различните гласове. Не залагаме на масовост, защото сме индивидуална професия... Българската адвокатура е един от основните участници в съдебния процес. Когато при прокуратурата виждаме ежедневно погазване на върховенството на правото и когато адвокатурата е мълчалива и неединна, балансът е нарушен. Това се отразява върху състоянието на цялото общество“. 

Освен оставка на Висшия адвокатски съвет, адвокатите искат и оставката на главния прокурор Иван Гешев заради последните действия на държавното обвинение, които се критикуват, и на продължаващите над две седмици протести. 

Според адвокат Грета Ганева вчерашното решение на Конституционния съд, според което всеки редови прокурор може да разследва главния, е една голяма възможност:

„Очакванията на протестиращите са Народното събрание да поеме инициативата за обществена дискусия за демократизиране на адвокатурата чрез приемането на нов модерен закон". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна