Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домбровскис: Британските банки ще изчакат дълго за пазарен достъп до ЕС след Брекзит

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят за финансовите услуги Валдис Добровскис предупреди Лондонското сити, че то може да се наложи да изчака след края на тази година, за да разбере дали ще бъдат гарантирани неговите права за достъп до целия финансова пазар на ЕС, оставяйки по този начин банките и мениджърите на активи в Обединеното кралство да се борят със сложна смесица от национални правила, съобщава в понеделник "Файненшъл таймс".

Домбровскис, който е и изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, заяви, че Брюксел няма да е готов през следващите месеци да прецени дали Великобритания отговаря на някои права за достъп до финансовите пазари на ЕС, известни като "разпоредби за еквивалентност", тъй като самите регулации на единния блок са в постоянна промяна.

"Файненшъл таймс" отбеляза, че тази позиция подчертава несигурностите и усложненията, които очакват ключовият сектор на финансовите услуги на Обединеното кралство, след като в края на настоящата година изтича преходния Брекзит период. След като този преходен период изтече, ще изчезне и "паспорта за финансови услуги" на Обединеното кралство, или правото на британските финансови компании да се възползват от предимствата на единния пазар.

За разлика от много други икономически сектори, финансовите услуги в голяма степен са оставени извън преговорите между ЕС и Обединеното кралство относно бъдещи отношения, тъй като Брюксел залага на едностранната система за еквивалентност за определяне на достъпа, който другите страни трябва да получат.

Поредният кръг от двустранните преговори ще започне във вторник (18-и август).

Според г-н Домбровскис, скорошното преразглеждане на собствените правила на ЕС за инвестиционните посредници все още е в застой и затова Брюксел няма как да направи бърза оценка на допустимостта на Обединеното кралство за права на достъп във финансова област.

Мерките включват права на брокери и инвестиционни банки да предлагат услугите си в цяла Европа, без да се налага да търсят одобрение от всяка една от 27-те държави-членки на ЕС.

"В някои области няма да можем да приемаме решения за еквивалентност, тъй като не всички параметри на ЕС са налице в тези области", заяви Домбровскис и допълни: "Все още не са въведени правила за прилагане".

Той каза, че липсата на еквивалентност не означава, че дружествата със седалище във Великобритания ще бъдат изключени от пазара на ЕС, но посочи, че британските регулаторни органи ще трябва да сключват споразумения на база страна по страна.

Тези проблеми представляват допълнителен удар върху по-широката работа между ЕС и Обединеното кралство по отношение на еквивалентността, която вече изостава от графика - двете страни изпуснаха крайния срок на 30-и юни, за да завършат оценките на еквивалентността на регулаторните системи една на друга.

Но Валдис Домбровскис заяви, че е постигнат общ напредък в оценките на еквивалентността на Обединеното кралство и че Великобритания сега е отговорила на въпросници, изпратени от комисията, като в същото време поиска подробности за регулаторните планове на страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна