Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин не изключва казусът „Навални“ да удари по „Северен поток 2“

Ангела Меркел, канцлер на Германия
Снимка: БТА

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не изключва вероятността казусът „Навални“ да се отрази на проекта за газопровод „Северен поток 2“. Правителственият говорител Щефен Зейберт обяви, че Меркел е съгласна с позицията на външния министър Хайко Маас, според когото, ако Русия не съдейства за изясняване на случилото се с руския опозиционер, Германия ще бъде принудена да оттегли подкрепата си за газовия проект.

„Канцлерът не изключва тази възможност. Тя споделя изявлението на външния министър“, заяви Зайберт, според когото обаче „Северен поток 2“ не бива да бъде определян само като германски проект:

„Да това е проект с участието на германски компании, но консорциумът е международен и в него участват компании и инвеститори от няколко различни страни“, посочи говорителят на германското правителство.

Критикът на Кремъл Алексей Навални продължава да е в кома в берлинската клиника „Шарите“, където беше откаран от Русия, а наскоро Берлин заяви, че има данни за вероятно отравяне с нервопаралитично вещество от типа „Новичок“. Русия отхвърля подобни твърдения и настоява да получи от Германия пълна информация за изследванията, правени на руския опозиционер в Берлин. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна