Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валентин Тодоров:

Когато се включих в проекта за “Къщата с ягодите”, нещата изглеждаха предрешени

Снимка: БГНЕС

Когато се включих (в проекта за “Къщата с ягодите”), нещата изглеждаха предрешени, казва проф. Валентин Тодоров - реставратор и консултант по проекта за демонтаж на „Къщата с ягодите“.

През 2015 г. проф. Тодоров става консултант по проект, възложен от собственика на “Къщата с ягодите” на арх. Георги Савов, който всъщност кани проф. Тодоров за консултант. Арх. Савов разполага с конструктивна експертиза, изготвена по поръчка на междуведомствена комисия, която излиза с категорично становище за разрешение за преизграждане на сградата в автентичен обем и архитектурни форми, при запазване на стойностните елементи и духа на епохата, през която е построена. За целта е направено фотометрично заснемане и лазерно сканиране, което дава възможност за точност на документацията.

“Когато се включих (в проекта) нещата изглеждаха предрешени, но в процеса на обсъждане, включително с арх. Савов, се реши, че казусът е толкова важен, че трябва да се произнесе Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата”, припомня проф. Тодоров.

На този съвет е докладвано, че конструктивната стабилност на сградата е силно нарушена - има вертикални пукнатини, провисване на единия край на таванската плоча, корозия на арматурата и ред други проблеми.

“Всичко това може да се реши с нов проект за преизграждане на сградата при запазване на всички автентични (Сецесионови) елементи, които са характерни за епохата”, припомня още проф. Тодоров. На обсъждането в Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата, се стига до извода, че конструктивната експертиза, която е направена от катедрата на проф. Димитър Назърски от УАСГ, е едностранна и че има възможности да се запази автентичността на сградата, без да се разрушава, като се стабилизира конструкцията.

Според проф. Тодоров е трябвало да бъде направена и другата експертиза, която да показва как може да бъде укрепена къщата при запазване на автентичните елементи. Такъв проект обаче не е внасян в Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата.

Проф.д-р Валентин Тодоров е работил в Националния институт за паметниците на културата от 1974 до 1994 г. като ръководител и директор на Централната изследователска лаборатория за паметниците на културата. От 1994 г. е преподавател по "Консервационна експертиза и материалознание" в катедра "Реставрация" на НХА.

Чуйте целия разговор на Елена Пъневска в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени