Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събития отбелязват 11 май в Националната и в Столичната библиотека

Национална библиотека
Снимка: Ани Петрова

11 май е патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и професионален за българския библиотекар.

Националната библиотека е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България.

В празничната програма е предвидено полагане на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий от 11 ч. След това ще бъде открита изложбата „120 г. от рождението на Тодор Боров. Живот отдаден на знанието.“

В 12.00 ч. ще има церемония по награждаване „Дарител на годината“ с представяне на албума „Слово с четка и длето. Произведения на изкуството, дарени на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Вечерта от 20 ч. пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат показани новоизработените „Скрити букви“ – пейки, които при своето създаване бяха скрити из града и обособяваха литературни кътчета на неочевидни места. Пейките са във формата на Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Това са онези букви, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки. На всяка пейка може да бъдат прочетени и стихотворенията, написани специално за проекта от Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев. Новите пейки-букви са изработени от по-устойчив и здрав материал, а Костадин Кокаланов ще пренесе върху тях специално създадения за проекта графичен език. Пейките-букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, а след това ще отпътуват за Брюксел.

В 15 ч. във фоайето на Столичната библиотека ( пл. Славейков 4) ще бъде открито най-новото интерактивно пространство за визуални изкуства. 40 студенти и ученици проектират и създават подвижни панели с букви и знаци, които могат да сменят местата си върху двете срещуположни стени, да се въртят около центъра си и да се обръщат, тъй като са двустранно нарисувани. Така от 11 май посетителите на Столична библиотека ще могат да ги подреждат и да бъдат „изписвани“ думи. Новото интерактивно пространство включва стенописи, витраж и мобилни инсталации от модулни панели, представящи различните визуални изкуства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени