Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолончелистът Сион Найман - в лексикона на "Алегро виваче"

Номинираните за наградата "Млад музикант на годината 2020" отговарят на 10 въпроса

Сион Найман

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването.

Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в своеобразния радиолексикон на "Алегро виваче".

Десети в поредицата по азбучен ред е виолончелистът Сион Найман. Отговорите му можете да чуете в звуковия файл.

***
Сион Найман е роден през 2002 г. в Антверпен, Белгия. На 6 години е приет в класа по виолончело на Даниела Черпокова в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, където продължава обучението си. През 2016 г. става част и от класа на проф. Ромен Гариу в Консерваторията в L'Haÿ-les-Roses, Франция. В момента свири на чудесен инструмент "Bernardel", предоставен му от неговия учител.

Първият му виолончелов конкурс е през 2013 г. в Пловдив, където освен с първа награда е удостоен и със специалната награда за изключителен музикален и артистичен талант, присъдена от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

През 2014 г. печели първа награда на престижния Международен конкурс за виолончелисти "Карл Давидов" в Кулдига, Латвия. През 2016 г. със струнен квартет "Кодам" печели първа награда в конкурса "Надежди, таланти, майстори" в Добрич, а през 2018 г. ансамбълът става лауреат на конкурса "Концертино Прага".

2019 г. е особено силна за Сион – с първи награди на международните конкурси "Добрин Петков" в Пловдив и "Концертино Прага" в Чехия. Свири в престижната зала "Дворжак" в Пражкия Рудолфинум със Симфоничния оркестър на Чешкото радио и участва в турне на лауреатите в Южна Бохемия. След успешните си конкурсни представяния става част от лауреатите на престижната организация ЕMCY /Съюз на Европейските музикални конкурси/ и през декември 2019 г. е поканен от "Ensemble Modern" да участва в европейското му турне.

В България Сион участва в летния фестивал "Опера в парка" 2019 като солист на Младежка филхармония София, в "Концерт на възглавници" с пианистката Венета Нейнска, в благотворителния концерт "Лия Петрова и приятели", в концерти от фестивала "Софийски музикални седмици" и мн. др. Участва в празничните концерти, посветени на 120 години от рождението на композитора Панчо Владигеров, организирани от фондация "Консонанс".

През 2020 г. Сион Найман е номиниран от фондация "Стоян Камбарев" за Наградата за полет в изкуството, и е неин стипендиант.

Новите призове в колекцията му са от пролетта на 2021 г. завоювани в дуо с цигуларката Лора Маркова - първа награда на конкурса "Музиката и Земята" в София и специалната награда на фондация "Мартину" на конкурса "Концертино Прага".

Чуйте в звуковия файл как Сион Найман отговори на 10-те въпроса на "Алегро виваче".

***

Очаквайте и останалите номинирани за "Млад музикант на годината 2020" в лексикона на "Алегро виваче" - в 11 поредни вторника след 21:10 часа.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна