Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлос Пучдемон и Пере Арагонес се споразумяха за коалиционно правителство в Каталуния

Карлос Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Републиканската лява партия на Каталуния” на Пере Арагонес и „Заедно за Каталуния” на Карлос Пучдемон постигнаха през уикенда споразумение за съставяне на коалиционно правителство.

Това се случва 3 месеца след предсрочните парламентарни избори в Каталуния и 9 дни преди да изтече крайният срок, след който трябваше да се свикат нови избори.

Споразумението е плод на много взаимни отстъпки и все още няма гаранция, че ще доведе до съставяне на правителство.

На този етап се знае, че то ще има 14 министерства, които ще бъдат поделени по равно между двете партии. Икономиката, външните работи и правосъдието ще се поемат от „Заедно за Каталуния”, а вътрешните работи, образованието и бизнеса ще останат за „Републиканската лява партия на Каталуния”.

До четвъртък, когато се очаква да започнат дебатите за избор на нов регионален премиер, ще стане ясно и кой поема останалите ключови ресори.

Двете партии поискаха "извинения" от избирателите, че преговорите за коалиция са се проточили три месеца, през които Пере Арагонес на два пъти не получи подкрепа да сформира правителство. Сега те ще разчитат и на 9-те гласа на „Кандидатура за народно единство”, тъй като общият им брой депутати е 65 при 135-местен парламент.

Досега основните различия между Пучдемон и Арагонес бяха в начина да се постигне независимост на Каталуния. Докато първите са крайни в решенията си, то привържениците на Арагонес искат нов референдум и преговори с Испания. Сега двете партии заявяват, че искат да служат на страната и нейния народ и в същото време да напредват към общата цел - независима Каталунска република.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна