Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Тунис преустанови дейността на парламента

Парламентът и правителственият дворец бяха обградени от тунизийската армия

| обновено на 26.07.21 в 13:07
Каис Сайед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Тунис Каис Сайед обяви суспендирането за месец на парламента на страната и уволнението на министър-председателя Хишем Мешиши след ден на протести срещу управляващата партия, предаде Франс прес.

"Конституцията не ми позволява да разпусна парламента, но позволява дейността му да бъде суспендирана", заяви президента, цитирайки член 80, който позволява нещо подобно при "неизбежна опасност".

Каис Сайед обяви тези действия след спешно заседание в двореца си в Картаген. Президентът реши да замрази работата на парламента, тъй като конституцията не му позволява да го разпусне, след като хиляди тунизийци демонстрираха в няколко града в знак на протест срещу политическата криза, парализирала страната от месеци и ужасяващите нива на коронавирусна инфекция. До момента са починали над 18 хиляди тунизийци, в страна, чието население е около 12 милиона.

Междувременно председателят на тунизийския парламент и управляващата ислямистка партия "Ан-Нахда" обвини президента в преврат срещу революцията и конституцията.

По-късно Ройтерс съобщи, че тунизийският парламент е обграден от военни превозни средства. Армията не позволи на председателя на парламента Рашид Гануши да влезе в сградата, след като той заяви, че  ще свика заседание въпреки решението на Сайед. Гануши, който е председател и на управляващата ислямистка партия "Ан-Нахда"- Възраждане, обвини президента в преврат и оглави седящ протест

Тунизийската армия е обградила и правителствения дворец в центъра на столицата и не допуска държавните служители да влязат, съобщи Ройтерс.Целта на армията е да спре председателя на парламента и други правителствени служители да влязат в сградата.

Местната полиция беше принудена да се намеси, за да спре сблъсъците между поддръжниците на Сайед и депутатите от ислямистката партия Енахда, която държи мнозинството в парламента.

Председателят на парламента Рашид Гануши говори пред подкрепящите го

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна