Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как консумацията на сезонни плодове и зеленчуци подобрява здравето?

Снимка: unsplash.com

Лятото е сезонът с най-много свежи и вкусни плодове и зеленчуци – като започнем от тиквичките, краставиците, доматите, зелето, пиперът картофите и всякакви зелении и стигнем до черешите, сливите, прасковите, ябълките, дините, пъпешите и много други. Добре ли е да отдадем предпочитание на тези сезонни храни пред останалите продукти на пазара? Експертите по здравословно хранене отговарят на този въпрос с „Да“. А ето и причините да наблегнете предимно на сезонните плодове и зеленчуци, докато са в такова изобилие.

Притежават по-висока хранителна стойност

Това се дължи на факта, че ги консумирате в прясно състояние, за разлика от продуктите, преседели с дни или понякога с месеци във фризери. Колкото по-скоро са брани и консумирани, толкова по-голямо количество полезни хранителни вещества съдържат – като например антиоксидантите витамин С, каротен, фолат, чието съдържание бързо намалява при продължително съхраняване.

При това за съхраняването на хранителни продукти извън сезона се прилагат такива методи, като восък, йонизиращо облъчване, вакуумиране и обгазяване за удължаване срока на годност. Ето защо консумирането на пресни плодове и зеленчуци, налични в конкретния сезон, е много по-здравословно и без наличието на консерванти или подобни методи за дългосрочно съхранение.

По-добър вкус

Сезонните плодове и зеленчуци имат много по-добър вкус, тъй като са брани в правилното време, а не много по-рано предвид дългия период на транспортиране и съхранение. Това със сигурност се отразява на качеството и вкуса им, тъй като са поели достатъчно слънчева светлина и хранителни вещества от почвата, за да узреят. Изобилие от сезонни плодове и зеленчуци ще откриете в супермаркети, като Била, Кауфланд, Лидъл и др. Например веригата Била е сред доставчиците, насърчаващи българското производство, доставяйки свежи плодове и зеленчуци от родните български села Милево, Петърч, Ръжево Конаре, Ивайло и др.

Подкрепяте местните производители

Консумирането на повече сезонни плодове и зеленчуци подпомага местното земеделие и производство. В резултат по-малко храни ще бъдат поставяни във фризери за дългосрочно замразяване, разходите за транспорт намаляват, понижава се и търсенето на продукти, които са извън сезона.

По-евтини цени

Доставянето на естествени продукти от местни производители значително намалява разходите по транспорт и дългосрочно съхранение, което се отразява и на цената на крайния продукт. Местните сезонни продукти са много по-евтини от вносните, което се отразява добре на джоба на потребителя.

Надяваме се, че това кратко проучване ще ви насърчи да направите необходимите промени в храненето, за да се възползвате максимално от всички ползи на сезонните плодове и зеленчуци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна