Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнява се обстановката на пожара над Югово

| обновено на 13.08.21 в 11:41

Сложна остава обстановката на пожара над Югово, община Лъки, който не е локализиран. 

През нощта пожарникарите не са могли да овладеят стихията, която се е разрастнала и е завзела нова територия. Горят около 80-100 дка борова гора. Борът е изсъхнал и огънят бързо го обхваща – съобщиха огнеборците. Навремето от тези борове се е добивала смола, но сега дърветата са изсъхнали и са лесно запалими. 

Днес се качват нови екипи, които да се борят със стихията. Големият проблем е отдалечеността на огнището – около 2 часа и половина са необходими да стигне екипа от най-близкото населено място. Надяваме се и днес в гасенето да се включи вертолет "Кугър" – съобщи Димитър Бришимов от противопожарната служба в Пловдив.

"За съжаление има опасност за населението на селата Югово и Наречески бани, които са в рисковата зона" - съобщи кметът на Лъки Валентин Симеонов.

До основното ядро на пожара е открито и ново огнище на площ от декар и половина - за там са предислоцирани допълнителни сили - съобщиха от противопожарната в Пловдив.

Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и от Сухопътните войски продължават да оказват помощ за потушаване на големия горски пожар в Родопите в района на село Югово, Община Лъки. Тази сутрин от 08.00 ч. 31 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград се включиха в гасенето на пожара на терен. Вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово излетя в 9.17 ч. , за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до 2 т. вода.

Днес в пожарогасенето участват 6 пожарни автомобила от РСПБЗН-Лъки, РСПБЗН-Чепеларе и РДПБЗН-Хасково с 14 пожарникари, около 30 служители на ДГС и 30 служители на МО. 

Вероятната причина за пожара не е човешка намеса, а гръмотевичната буря в района през изминалото денонощие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна