Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания навлезе в последната фаза на операцията за евакуация от Афганистан

Бен Уолъс - министър на отбраната на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания навлезе в последната фаза на операцията за евакуация от Афганистан и повече хора няма да бъдат повиквани на летището в Кабул, заявиха от Министерството на отбраната. Приключването на операцията е въпрос на часове, каза министърът на отбраната Бен Уолъс.

Бен Уолъс заяви, че за дълбоко съжаление не всеки ще може да бъде  евакуиран.

От министерството отбелязаха, че хотел „Барън“, където досега се обработваха случаите на кандидатстващите за евакуиране и където вчера наблизо бе извършено едно от нападенията, е затворен. След затварянето на хотела Великобритания ще насочи усилията си основно за евакуиране на онези, които вече са на летището и са готови да напуснат страната, съобщиха от министерството.

Междувременно журналисти от вестник „Таймс“, при опит да заснемат какво се случва в изоставения дипломатически квартал на Кабул са открили, че по пода на британската дипломатическа мисия се търкалят документи на афганистански работници и подавали молби за работа . Чувствителните данните, излагащи на опасност местните служители при попадането им в ръцете на талибаните, е трябвало да бъдат унищожени, но са били оставени от панически напускащия персонал на посолството.

От самата Великобритания пък бе съобщено, че стотици британци са предложили да приютят афганистански бежанци в домовете си, откакто правителството започна масовата евакуация след падането на Кабул. Те са контактували с благотворителни организации или компании, които помагат за установяването на бежанците на Острова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна