Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Прибързаните действия могат да доведат до енергиен недостиг

Русия може да помогне за стабилизиране на енергийния пазар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че настоящият недостиг на природен газ в Европа може би се дължи на редица фактори и предупреди, че "прибързаните действия" в енергийния сектор могат да създадат "сериозни дисбаланси".  Той обаче подчерта, че Русия може да помогне за стабилизиране на енергийните пазари.

Изказвайки се на правителствено заседание за енергийното развитие, Путин каза, че факторите, водещи до газовата криза, варират от необичайно трудната изминала зима до нарастващото търсене от страна на Азия, но и от преждевременните стъпки за замяна на традиционните енергийни източници със "зелена енергия".

"Добре известно е, че световният енергиен пазар не толерира суматохата и резките промени, инвестиционните планове в тази област имат дългосрочен характер. Следователно грубите, необмислени действия могат да доведат до и, съдейки по днешната ситуация на пазара, вече доведоха до сериозни дисбаланси, каквито сега се наблюдават на европейския енергиен пазар, където през тази година се развиха едновременно няколко неблагоприятни фактора", отбеляза Путин.

Според Путин политиката на Европейския съюз в полза на краткосрочните договори с доставчици и зависимостта от газовите борси е била погрешна и че страната му може да помогне за стабилизиране на пазара.

В обръщението си към правителствен форум за енергийно развитие Путин подчерта, че "Русия винаги е била и продължава да бъде надежден доставчик на газ за потребителите по целия свят - както в Азия, така и в Европа", и че "Газпром" може да осъществи рекорден износ на природен газ за Европа тази година, като компанията вече е доставили от началото на 2021 г. с 15% повече газ в региона спрямо миналата година.

Коментарите на руския президент могат да имат известен стабилизиращ ефект върху цените на газа и петрола, които цени вече бележат понижения, след като по-рано в сряда бяха достигнати нови върхове.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна