Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуела поставя на деца от 2 до 11 години кубинската Covid ваксина „Соберана 2“

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуела е започнала да ваксинира срещу коронавирус деца на възраст от 2 до 11 години, като използва кубинската ваксина „Соберана 2“.

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви, че кубинската ваксина е била одобрена за приложение при деца в тази възрастова група. Говорейки в училище в западната част на Каракас, Родригес каза също, че медицински работници вече са започнали да поставят ваксини на деца с компрометирана имунна система.

Според данни на здравното министерство в южноамериканската държава има около 3,5 милиона деца, които са между 2 и 11 години и подлежат на имунизация срещу коронавирус.

Куба е близък съюзник на правителството на венецуелския държавен глава Николас Мадуро, припомня Ройтерс.

Според Хавана нейните ваксини „Абдала“, „ Соберана 2“ и „Соберана плюс“ имат ефикасност срещу вируса от над 90%. Представители на кубинските власти твърдят, че първоначалните резултати от изпитванията на имунизационните препарати са сходни с тези на останалите Covid ваксини.

Медицинската и научната академия на Венецуела, както и педиатрични съюзи, обаче изразиха притеснения за използването на кубинските ваксини - според тях информацията за тяхната безопасност и ефикасност не е била публикувана в научни списания, а качеството им не е било проверено от независими клинични изпитвания.

Кубинските препарати не са одобрени и от Световната здравна организация.

Куба още от началото на пандемията се фокусира основно върху разработването на собствени ваксини, като Хавана обяви през септември, че ваксините ѝ са безопасни за малки деца.

Страната беше първата в света, която започна да инжектира имунизационни препарати срещу коронавирус на деца на възраст от две години, припомня Си Ен Ен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна