Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на индустриалното производство в ЕС през ноември 2021 г. и поредно повишение в България

3
Евростат

Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отскочи по-рязко от очакваното през ноември 2021 г. след спад през предходните три месеца, показват последни данни на Евростат. В рамките на България производство се повиши по-слабо, но за шести пореден месец.

Производството в целия ЕС и в частност в еврозоната се повиши рязко през миналия ноември за пръв път от юли 2021 г. , като нарасна съответно с 2,5% и с 2,3% спрямо октомври. По този начин европейското индустриално производство компенсира част от спад от август до октомври.

Графики на индекса на индустриалното производство в ЕС и еврозоната


Скок през ноември беше отчетен в почти всички основни индустриални групи, като производството на недълготрайни потребителски стоки в ЕС нарасна с 3% (с 3,2% в еврозоната), на капиталови стоки (на средства за производство), съответно с 2,3% и с 1,5%, докато енергийното производство нарасна съответно с 0,9% и с 1,2%. Производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба пък се сви през ноември в еврозоната с 0,2%, но нарасна с 0,1% в целия ЕС.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през ноември 2021 г. се понижи с 1,5%, а в целия Европейския съюз остана на нивото от преди година.

В същото време промишленото производство в България се повиши през ноември с 1,4% спрямо октомври, когато нарасна с 1%, като това представлява поредно повишение от юни 2021 г. насам.

Спрямо ноември 2020 г. промишленото производство в нашата страна нарасна с цели 13,3% след повишение с 9,3% през октомври, като по този показател нашата страна е изпреварена единствено от Литва (повишение със 17%) и Полша (с 15,3%).

Графика на индустриалното производство в страните членки на ЕС г. / г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна