Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Константинов от Мелбърн: Джокович не получи симпатиите на обществото тук

Учудихме се, че за него има специално разрешително, а никой друг няма такова

Явор Константинов живее от над две десетилетия в Австралия. Работи в областта на информационните технологии в Мелбърн. Той е известен и като един от най-големите фенове и запалени зрители на Аустрелиън Оупън.

Според Константинов, важен е контекстът на скандала покрай Джокович. Той припомня, че Австралия е преживяла един от най-тежките локдауни в света – около година и девет месеца, съчетан със сериозни рестрикции за пътуване както в чужбина, така и между различните щати на Австралия.


Правилата в Австралия

„Всеки спазваше правилата, защото такава е културата на австралийците. Заради локдауна и ограниченията, живеехме друг живот, който никога не сме имали. След това започнахме да се ваксинираме и постигнахме над 92 процента напълно ваксинирани и няколко други, които са с първа доза," разказва Константинов. "Чувството е, че всички сме в един отбор и знаем какво трябва да направим. Знаехме защо го правим и какво ще получим“, добави събеседникът. 

Така през декември 2021 година австралийците излизат от тежките ограничения и започват да се опитват отново да заживеят нормално. И тогава се случва казусът „Джокович“...


Джокович и австралийците

"Обществото погледна с огромно учудване на сагата „Джокович“ и не със симпатия към него", разказва Константинов. Причината е, че всички са спазили правилата и изискванията, а сръбският тенисист се е оказал със специално разрешително за изключение, което никой друг в Австралия няма.

Има ли и грешки на "Тенис Австралия" и австралийското правителство за ситуацията около Новак Джокович, както и какво се случва в страната и на Аустрелиън Оупън, чуйте в този епизод на подкаста „Следващият ден“.

Всички епизоди на "Следващият ден" ще намерите на:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна