Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мароко спасяват момче от дъното на 32-метров кладенец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мароко е в ход спасителна операция за спасяването на 5-годишно момче от дълбок кладенец. Вече четвърти ден спасителни екипи се опитват да го спасят и вече са достигнали на разстояние от 1 метър и 80 сантиметра от детето.

Спасителната операция започва във вторник в малкия северен град Таморот, на 100 километра от град Eл Аайун.

Бащата на 5-годишния Раян поправя дълбокия 32 метра кладенец, когато за миг отклонява погледа си от детето и то пада.  Първоначално семейството не осъзнава, че то е паднало в кладенеца и безутешно го търси в околностите.

Когато осъзнават какво се е случило, започват и спасителните работи. Но опасността от свлачище и ронливата почва принуждават спасителите да предприемат сложен метод.

Вместо да се използват булдозери, за да се стигне до детето, беше изкопан огромен изкоп до кладенеца, а след това хоризонтален тунел до местоположението му.

Снимки в мароканските медии показват Раян как се е свил на дъното на кладенеца, който на повърхността е широк, а в дълбочина се стеснява.

Сложната спасителна операция докосна сърцата на хората в цялата страна. Хиляди мароканци са на мястото, за да наблюдават работата на спасителните служби.

„Тук сме, за да подкрепим това дете, докато го измъкнат и е в безопасност. Представители на всички племена, всички мароканци са тук и искаме само да го видим на повърхността, да го подкрепим със сърцата си.“

В кладенеца бяха спуснати кислородна маска, вода и храна. На мястото са медицински екипи.

В мароканските социални медии най-следваният хаштаг е  #SaveRayan - Да спасим Раян.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна