Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предлага легализация на крипто борсите

Андерсон има проблеми с властите в Бразилия заради криптовалути
Снимка: архив

Министерството на финансите на Русия предложи легализирането на обмена на криптовалута в рубли, съобщи в петък финансовият министър Антон Силуанов за телевизионния канал "Русия 24".

Силуанов каза, че "милиони руснаци се занимават с търговия с криптовалути" и че това е "невъзможно да се забрани".

Силуанов каза, че неговото министерство е предложило идентифициране на крипто търговците, което да отдели, според него, "белия" от "сивия" пазар.

Предоставянето на правоприлагащите органи да проследяват паричните потоци и транзакции може обаче да намали едно от основните предимства при продажбата на криптовалути – тяхната анонимност.

Документ, изпратен до финансовото министерство и видян от агенция Ройтерс, показва, че централната банка на страната не подкрепя предложенията на министерството за легализация и иска да забрани изцяло издаването и циркулацията на криптовалути, което е нейна дългогодишна позиция.

През януари Руската централна банка предложи да се забрани търговията и добиването на криптовалути.

По-рано през февруари обаче тези съображения отпаднаха и Кабинетът на министрите реши да разреши обмен на криптовалути, съгласно строги разпоредби, които трябва да бъдат изготвени.

През тази седмица пък руските банки, заедно с централната банка на страната, започнаха да тестват платформата за цифрови рубли, като участниците на пазара вече извършват първите преводи в цифрови рубли между граждани.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна