Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд в Лондон постанови, че бившият испански крал Хуан Карлос може да бъде съден

Крал Хуан Карлос Първи в Мадрид, 31 май 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Лондон постанови, че бившият испански крал Хуан Карлос I няма правен имунитет в Обединеното кралство след абдикацията си и следователно може да бъде съден за тормоз по делото, заведено срещу него от Корина Ларсен.

Според съда бившият крал Хуан Карлос I не се ползва с личен имунитет, защото вече не е член на Кралското семейство, няма официални ангажименти и не живее в Испания. Това означава, че делото, заведено от Корина Ларсен срещу него и испанските тайни служби може да продължи.

Тя подаде жалба срещу тях през декември 2020 година с твърдението, че от 8 години я тормозят чрез „заплахи, клевети и прикрит шпионаж“. Според нея бившият монарх се е чувствал „ядосан и отхвърлен“, че е сложила край на романтичната им връзка и за да я накаже, е поискал да му върне подаръците, включително и 65 милиона евро, преведени на нейна банкова сметка.

Ларсен отказва да ги върне и иска финансови компенсации за разходите ѝ за лечение вследствие на психическото напрежение, което е преживяла, както и за охраната ѝ.

Защитата на Хуан Карлос I от своя страна твърди, че английските съдилища не могат да водят дело срещу бивш монарх, довод, отхвърлен от съда с аргумента, че според испанската конституция той може и да има „ специален статут“, но според международното право само настоящият крал Фелипе Шести се ползва с имунитет. Адвокатите на Ларсен обявиха, че приемат с радост заключението на съда, защото то показва, че „Хуан Карлос де Бурбон вече не може да се крие зад привилегиите си и ще да бъде съден“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна