Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка намали лихвата по задължителните резерви на търговските банки до нула

Турска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската централна банка намали до нула лихвения процент, прилаган за задължителните резерви на търговските банки, деноминирани в турски лири, и прекрати практиката на извършване на допълнителни лихвени плащания върху суми, конвертирани от чуждестранна валута в лири от реални лица.

Централната банка също така промени комисионната система, която обяви преди време в размер на 1,5% за сметки в чуждестранна валута за тези, които не могат да конвертират депозити от чуждестранна валута в лири.

Ходовете бяха обявени в писмо на централната банка, изпратено до банките в петък и видяно от агенция Ройтерс, като промените са в сила от 15 април.

Решенията на банката идват след поредица от мерки през последните месеци в подкрепа на турската лира, след като местната валута се обезцени в края на 2021 г. с 44% в рамките на изминалата година.

Преди последната промяна се прилагаха лихвени проценти, вариращи между 8,5% и 14% за увеличаване на дела на лирите в задължителните резерви на търговските банки.

Централната банка също така отложи от 8 юли за 2 септември датата, до която физическите и юридическите лица трябва да достигнат целеви курс от 20% за сумите, конвертирани от чуждестранни валути в лири.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна