Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Microsoft с над 5% след по-добър финансов отчет за първото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Microsoft Corp. поскъпват с над 5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като късно снощи технологичният гигант оповести по-добри от очакваните финансови резултати за първото тримесечие на 2022 г.

Приходите на Microsoft скочиха с 18% до 49,36 млрд. долара спрямо същото тримесечие година по-рано при очаквания за 49 млрд. долара.

В същото време нетната печалба през първото тримесечие нарасна с 8% до 16,7 млрд. долара, като печалбата за акция се повиши с 9% спрямо година по-рано до $ 2,22 при осредните прогнози на Уолстрийт за печалба от $ 2,19 за акция.

Софтуерният бизнес на Microsoft увеличи продажбите с повече от 2 млрд. долара, след като компанията значително повиши цените на популярния си пакет Office 365 за първи път след преминаването към облачно предложение за него преди едно десетилетие. Продажбите в сегмента "Продуктивност и бизнес решения" се увеличиха до 15,79 млрд. долара от 13,55 млрд. долара преди година, докато анализаторските прогнози бяха за 15,75 млрд. долара.

Главният финансов директор на Microsoft Ейми Худ съобщи, че се очаква продажбите на софтуер през текущото тримесечие да достигнат межди 16,65 и 16,9 млрд. долара, докато анализаторите оценяваха, че продажбите ще бъдат за 16,68 млрд. долара, което предполага, че няма да се усети никаква слабост през настоящото тримесечие.

Графика на Microsoft (в долари за акция)


Най-доходоносният сегмент на Microsoft е "Intelligent Cloud", който включва продукта за облачни изчисления Azure, както и продажби на сървъри и други локални продукти. Облачният сегмент отчита приходи през последното тримесечие от 19,05 млрд. долара спрямо 15,19 млрд. долара преди година, докато анализаторите прогнозираха 18,89 млрд. долара. Microsoft заяви, че приходите от Azure са се увеличили с 46%. Трябва да се има предвид, че компанията не отчита конкретните приходи само от Azure, въпреки че тази облачна услуга е конкурент на конкурентите Amazon Web Services и Google Cloud съответно на другите технологични гиганти Amazon.com Inc. и Alphabet Inc.

Сегментът на Microsoft "Повече персонални компютри" пък нарасна до продажби за 14,52 млрд. долара от 13,04 млрд. долара преди година, въпреки опасенията, че пандемичният бум при продажбите на персонални компютри е приключил, след хората започнаха постепенно да се отказват от работа от вкъщи. Анализаторите прогнозираха продажби на компютри за 14,3 млрд. долара.

Според главния финансов директор на Microsoft Ейми Худ приходи на компанията за настоящото тримесечие ще достигнат 52,4 млрд. долара, което е под приходи за 53,2 млрд. долара година по-рано и очаквания на Уолстрийт за приходи в размер на 52,75 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна