Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Найденов: Тежката индустрия има нужда от сигурни доставки и ясни цени

| обновено на 27.04.22 в 17:34
Ивайло Найденов
Снимка: Юлияна Корнажева

Спирането на доставките на газ за страната ни няма да доведе до промяна в цената на горивата по бензиностанциите. Това каза за БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Той съобщи, че от сутринта се получават искания от различни предприятия за доставки на алтернативно гориво. 

От своя страна изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов посочи, че за индустрията е важно какви ще са цените на алтернативните газови доставки. 

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, не се очаква рязък скок в цената на горивата по бензиностанциите.

Индустрията обаче търси допълнителни алтернативни количества, за да осигури работата си: "От сутринта е почти  нетърпимо положението с интерес на индустриални потребители, които са вързани към тръба с природен газ, които желаят немедлено да получат доставки на дизелово гориво или пропан-бутан, за да си гарантират тяхното производство. С други думи, играта в индустрията отива почти ва банк.

И докато по-малките предприятия имат вариант: "Хлебарите ще пекат хляба на пропан-бутан, а някои ще пекат козунаците на дизелово гориво".

"Тежката индустрия има нужда от сигурни доставки и ясни цени" - казва Ивайло Найденов, изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори: "Вече трябва да се мисли как ще се осигурява газа за юни и за юли, какви цени и какви количества ще се заявяват. 

Има предприятия, които могат да намалят производството си, но има предприятия, които биха били изложени на риск от технологични аварии, ако се намали подаването на газ".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна