Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести в Южна Корея за шпионаж в полза на КНДР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама южнокорейци, включително действащ капитан от армията, бяха арестувани по обвинения в кражба на военни тайни за севернокорейски агент, който им платил в криптовалута, съобщи полицията в Сеул в петък, предава "Франс прес".

Известно е, че въоръженият с ядрено оръжие, но обеднял Север, който технически е във война с Юга, управлява армия от хиляди добре обучени хакери, които атакуват фирми, институции и изследователи в Южна Корея и другаде. Но това е първият случай, в който южнокорейски „цивилен и действащ военен капитан бяха заловени при опит да получат военни тайни по нареждане на севернокорейски агент“, се казва в изявление на полицията.

Един от тях е 29-годишен армейски капитан, за който се твърди, че е предал информация за влизане в системата за съвместно командване и контрол на Южна Корея – това е сърцевината на вътрешна, комуникационна мрежа, управлявана от военните. Другият е 38-годишен бизнесмен, който управлява фирма за управление на виртуални активи. Той пък е обвинен, че е дал на армейския капитан ръчен часовник със секретна камера, за да се събира разузнавателна информация по искане на севернокорейския шпионин.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!