Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестират в Ереван, не искат отстъпки пред Азербайджан за Нагорни Карабах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди привърженици на опозицията в Армения излязоха на протести в столицата Ереван, за да предупредят правителството да не прави отстъпки пред Азербайджан по въпроса за Нагорни Карабах, предаде Франс прес. Демонстрантите призоваха за оставката на премиера Никол Пашинян. 

Опозиционните партии го обвиняват, че иска да отстъпи целия анклав Нагорни Карабах на Азербайджан, след като миналия месец Пашинян заяви, че "международната общност призовава Армения да редуцира изискванията си във връзка с Нагорни Карабах".

Заместник-председателят на парламента и лидер на опозицията Ишхан Сагателян заяви по време на демонстрацията днес, че всеки политически статут на Карабах в рамките на Азербайджан е неприемлив.

През април президентите на Армения и на Азербайджан Никол Пашинян и Илхам Алиев се срещнаха за разговори с посредничеството на ЕС в Брюксел, след което възложиха на външните си министри да започнат подготовката за мирни преговори между двете страни.  Срещата се проведе след нарастването на напрежението в Карабах на 25 март, когато Азербайджан превзе стратегическо село в района, убивайки трима сепаратистки войници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна