Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Citibank очаква ЕЦБ да повиши лихвите си с 25 пункта през юли и с още 25 пункта през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Citibank прогнозира, че Европейската централна банка ще повиши лихвите си с 25 базисни пункта през юли и след това с още 25 базисни пункта през септември.

Мултинационалната инвестиционна банка добави, че очаква членовете на ЕЦБ сравнително консенсусно да върнат относително бързо лихвите до и малко над нулевото ниво.

Citibank посочи, че подобно виждане би било "до голяма степен независимо от постъпващите икономически данни".

На последното си заседание през април ЕЦБ остави непроменени лихвените си процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по кредитните и депозитните улеснения на нива съответно от 0,0%, 0,25% и -0,50%.

Наскоро няколко служители на ЕЦБ намекнаха, че банката вероятно ще повиши лихвите през третото тримесечие на годината, като по-рано през май членът на Управителния съвет на банката Оли Рен отбеляза, че той подкрепя повишаване на европейските лихви през юли.

Според Оли Рен би било "оправдано" лихвеният процент (по депозитите) да се увеличи с 0,25% през юли и до 0,0% през есента, след което "нормализирането на паричната политика може да продължи постепенно и проактивно".

Той също така отбеляза, че следващата година "изглежда предизвикателна" и че еврозоната може да бъде застрашена от рецесия "в най-лошия сценарий", като аргументира, че "няма нужда да се отлага нормализирането на паричната политика".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна