Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Христо Панчугов коментира политическата седмица:

Говорители на руската гледна точка са на притеснително високи позиции

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Продължава колебливото отношение на правителството по различни теми, свързани и с кризата в Украйна, и с ценностната ориентация на България. В обществото съществуват основателни притеснения за шантажиране на управлението от коалиционни партньори.

Това констатира пред Радио София политологът Христо Панчугов, коментирайки отминаващата седмица:

"Сблъсъкът, който видяхме на 9 май, е свързан с невъзможността да бъде отговорено какъв е българският национален интерес в тази ситуация, неспособността на институциите да наложат ред по отношение на хора, които откровено провокират."

По думите на анализатора, дори само случаят с вишката пред Столичната община е показателен за безсилието на институциите пред видимо нарушение на обществения ред.

Противопоставянето не се осъществява на основата на идеи, а на групи в българското общество. Това беше създадено целенасочено преди 15 години и неизменно се използва като инструмент да клати стабилността. Настоящото правителство пада доброволно в този капан, самò отглежда подобни кризи, които не му позволяват да се концентрира върху сериозните проблеми и важните решения.

Липсва оценката на политическата класа на това, което се случва.

Политиците трябва да осъзнаят, че ролята им не е стоят като безмълвни наблюдатели и да се водят по обществените нагласи. Те трябва да са активни в публичните дебати, да се отхвърлят всички фалшиви новини, обществото да се противопостави на патологиите, върху които се развива плевелът "Възраждане", нагласите да започнат да се променят. Но все повече се усеща липсата на лидерство, което може и трябва да разсее съществуващи обществени заблуди.

Политическата класа трябва да има способността на по-високо ниво да оценява реалността и съобразно нея да взема решения.

"Същественият разговор не е дали ще пращаме каски и автомати за Украйна, а как България можа да ѝ помогне за запазване на суверенитета, как това гарантира нашата национална сигурност. Говорители на руската гледна точка са хора на притеснително високи позиции. Срещу влиянието и директната намеса в българската политика не се прави нищо.

Политологът изтъкна: "Позицията на президента Радев не просто противоречи на българския национален интерес, а е директна заплаха за националната ни сигурност. Въпросът му кой ще защитава националната ни сигурност е много странен за държавен глава на страна членка на НАТО."

От следващите избори печелят българските граждани и демокрацията, убеден е още Христо Панчугов.

С него разговаря Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.