Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Влади Симеонов, който създаде магията Филхармония "Пионер"

Влади Симеонов и Филхармония "Пионер"
Снимка: архив

Детско-юношеската филхармония „Пионер“ е едно от най-ярките явления в българския музикален живот. Още от 1952 г., благодарение на самоотвержения труд и педагогически опит на Влади Симеонов започва проявите си този забележителен оркестър, съставен от 80 деца и младежи между 14 и 24-годишна възраст. Какъв апостолски труд е това - да  възпитаваш през годините хиляди деца, да им разкриеш тайните на музиката, да им вдъхнеш любов към това велико изкуство.

Филхармонията "Пионер", след период на закриване, за щастие отново е представител по цял свят на музикалната култура на България. Много са страните, в които е гостувала и гостува, винаги будеща възторг и преклонение с високите си професионални качества. Човек трябва да чуе вдъхновеното изпълнение на тези малки музиканти, за да почувства силата на музиката, която те изпълняват. Неслучайно, при гостуването през 1979 г. в Ню Йорк с концерт в залата на Общото събрание на ООН големият американски диригент Леръд Бърнстейн бе възкликнал: “Това не е пионерски оркестър. Това е върхът на цивилизацията“.

Основател е Влади Симеонов - с неговото име на диригент, педагог и организатор свързваме създаването и на други професионални музикални състави, като Ансамбъла на МВР, Пловдивската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Академичния симфоничен оркестър. Повече от 60 години той беше на диригентския пулт.

 А като преподавател в Музикалната академия той създаде цяла плеада видни наши диригенти - достатъчно е да споменем Михаил Ангелов, Емил Чакъров, Емил Табаков, Васил Казанджиев, Росица Баталова и още много други.

В Златния фонд на БНР е запазено интервю на проф. Влади Симеонов от 1988 г., в което разказва за своето най-скъпо творение - Филхармония „Пионер“. Чуйте в звуковия файл, където има и музикален откъс от богатия репертоар на оркестъра под неговата палка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна