Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грамотността е основна тема на Пролетния базар на книгата в София

Пролетният базар на книгата ще е разположен в около 60 шатри пред НДК
Снимка: Ани Петрова

Рекорден брой издатели от цялата страна представят рекорден брой книги от всички жанрове в 15-ото издание на Пролетния базар на книгата в София.

То ще се проведе от 30 май до 5 юни, а основната му тема е "Грамотността", съобщиха организаторите от Асоциация "Българска книга".

Официалното откриване на изложението ще бъде в парка пред Националния дворец на културата (НДК) в 11:00 ч. на 30 май (понеделник).

До края на седмицата посетителите ще могат да открият редки и за първи път издадени у нас творби сред над 15 000 заглавия на повече от 130 издателства, разположени в над 60 шатри на повече от 1500 кв. м изложбена площ.

Предвидена е богата съпътстваща културна програма с над 100 събития - премиери на нови книги, срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, игри за децата, тестове по грамотност, литературни четения и др., съобщи пред Радио София Десислава Алексиева председател на Асоциация "Българска книга".

В рамките на Пролетния базар на книгата ще се проведе и 5-ия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

Той ще им предложи самостоятелно обособена сцена с програма, целяща повишаване интереса към четенето, литературата и функционалната грамотност. Предстоят много срещи с чуждестранни и български автори, творчески работилници – за поезия в рима, приказки и много други събития, провокативно насочени към детското любопитство.

Всеки ден известни автори и любимци на децата ще им четат интересни произведения и откъси. Ще има лаборатория по калиграфия, художници ще показват как се правят илюстрации към книги.

Денят на детето - 1 юни, ще бъде специалният акцент тази седмица и ще се превърне в истински празник за малчуганите от всички възрасти, които ще могат да се потопят в приказния и богато илюстриран литературен свят на най-новите детски книжки, уверяват още организаторите.

Работно време на изложението:

31 май – 4 юни (понеделник – събота) – от 10:00 до 20:00 часа
5 юни (неделя) – от 10:00 до 19:00 часа.

За повече подробности чуйте разговора на Христина Иванова с Десислава Алексиева.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна