Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград навърши 60 години

Снимка: Дора Атанасова

Градската художествена галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград е създадена на 24 май преди 60 години. За празника е уредена изложба “Запазена марка“. Експозицията поставя акцент върху високите естетически критерии, върху самите автори и техните постижения в областта на запазените марки.

"Петко Чурчулиев" отбелязва своята 60-годишнина с изложба, наречена "Запазена марка", обяснява кураторът ѝ Минко Атанасов:

"Идеята на тази изложба е да събере всички запазени знаци, фирмени надписи, емблеми, лога и марки ,които са създавани за Димитровград и за Хасково в периода началото на 60-те до края на 90-те години, един от най-качествените периоди в българския графичен дизайн".

Един от творческите сътрудници на "Запазена марка "е Тома Гълов, докторант в катедра "Плакат и визуална комуникация" в НХА.

"Най-интересната част в цялата работа беше когато един такъв знак се векторизира и се дигитализира, проследяваш работата на художника, който го е изработвал преди години с други технически средства".

Тома Гълов е и учител в строителната гимназия в София и макар и 25-годишен вече има година и половина стаж като преподавател.

"Много ценен празник. Хубаво е да се вникне в него ,защото писмеността е наистина нещо ценно. Пожелавам красиви, щастливи мисли, които може би трябва да бъдат изписани, за да ги прочете някой".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна